Body stresu

7 Kvě

Článek se týká systému tak, jak fungoval v roce 2022.

Na PPčku potkáte stejně jako na Warcraftech takzvané body stresu. Jak fungují? Jednoduše! Ve chvíli, kdy se vaší postavě přihodí nějaký traumaticky zážitek (je těžce raněná, umře jí blízký přítel, poprvé musela zabít králíka…) odchází za některým z orgů a hodí si kostkou. Číslo na kostce jí určí postraumaticky tik – například koktání, spasitelský komplex, poslouchání Pavla Dorotky, či jednu z mnohých jiných zábavných vlastností, které bude muset hráč začlenit do života jeho postavy…

Podrobněji

Pravidlově fungují body stresu takto: Kdykoliv je postava zasažena efektem zvyšujícím stres (sesilatel zahlásí např.: „stres 2“) přičte si hráč postavy určený počet k svému aktuálnímu stavu. Všechny postavy začínají na 0. Body stresu se vždy projeví při každém 5. bodu. Pokaždé, když postava dosáhne násobku 5, vyhledá její hráč příslušného orga, který ji sdělí, jaký problém postavu postihne. Stresové efekty jsou rozděleny podle závažnosti do 3 kategorií (vždy při 5, 10, 15). Body stresu se při obdržení stresového postižení nevynulují. Samotný efekt se projeví další herní den. Zvláštní situace nastává při dosažení 20 bodů stresu – obdržené postihy se stávají nevyléčitelnými a počet bodů stresu se sníží na 5 a postava dostane další nový postih (zatím léčitelný).

Body stresu a efekty stresu lze pomocí některých schopností snižovat. Podstatnou je v tomto ohledu sociální dovednost Terapie, která dovoluje se efektů stresu zbavit. Při zbavení se stresového postihu hráč opět vyhledá příslušného orga a sdělí mu, že byl vyléčen. Snížení počtu bodů stresu pod násobek 5 nevyléčí již obdržený efekt (např. pokud postava obdržela efekt Třas rukou za 5 bodů stresu a počet těchto bodů je následně snížen na 3, nepřestanou se postavě automaticky třást ruce). Postava však také nemůže obdržet nové efekty při opětovném vystoupání na stejnou hranici (po snížení stresu na 3 a opět obdržím 2 body stresu, třas mi zůstává, netrpím novým problémem) pokud ještě nebyl předchozí vyléčen.

Body stresu si můžete za postavu přičíst i sami, když se dostanete do pro postavu velmi stresující situace (zemře vám kamarád v náručí, poprvé jste museli někoho zabít apod.) Podle vážnosti situace si můžete přičíst jednotky stresu. Nevíte-li kolik, poraďte se s orgy.