Šupinová zbroj nejen pro Rohiry

20 Kvě

Rohirové, Rohirky i Rohirčata se letos poprvé objevují na Pánu prstenů! Tento národ toliko chyběl k doplnění atmosféry filmů, jehož byli výraznou součástí. Jejich oděv i zbroje jsou ikonické, a proto těm z vás, kteří tento rok za Rohan pojedou, představujeme návod na výrobu nedílné části Rohanského válečníka: šupinové zbroje.

Co budeme potřebovat? Plech (ocelový, 0,5 – 1 mm), nůžky na plech, pilník, brusný papír (120-400) průbojník nebo vrtačku, kladivo, kůži v síle 2 mm nebo jakoukoliv silnější látku jako podklad, a konečně jehly, koženou šňůru či silný provázek na šití.

Nejprve si řekněme narovinu, nebuďte jako Malcolm (který se rozhodl vytvořit kostým rohanského strážce, vyrobil 1200 šupinek 3×4 cm a pak usedavě brečel, když je postupně 2 roky přišíval) a nekopírujte filmy přímo. Výsledek váží 15 kilo, špatně se v něm běhá, blbě se obléká a ještě hůře se z něj dá dostat. Pokud se máte rádi, uděláte raději jenom zbroj pro hruď.

Výroba šupinek je relativně jednoduchá, ale časově náročná. Na plech si narýsujete mřížku ve zvoleném rozměru šupinek (doporučuji 5×3,5 cm nebo 6×4 cm). Pokud nejste zvyklí stříhat plech, nepořizujte silnější než 0,8 mm (0,5 mm pro začátečníky je ideální). Nůžkami nastříhejte nejprve pruhy, do kterých buď průbojníkem uděláte 2 dírky (zhruba mm v průměru) v rozích nebo je vyvrtáte. Následně odstřihněte na jednotlivé obdélníky, které pak dole můžete nůžkami zaoblit nebo jim udělat lehkou špičku. Ostré hrany zjemněte pilníkem a obruste smirkem.

Pokud máte dostatek času, můžete jednotlivé šupiny lehce proklepat kladivem. Budou pak pevnější a nebudou se křivit při zásahu, zejména ty z velice tenkého plechu.

Podklad buď vystřihněte z kůže, což je o trochu dražší, nebo sešijte několik vrstev látky k sobě (nemusíte plýtvat dobrou látkou, rozstříhané staré oblečení bude fungovat také). Můžete také vzít například starou deku, na kterou našijete vrchní vrstvu látky vámi vybrané barvy (látka bude z větší části zakrytá šupinami a viditelná jen po stranách). Míry vezměte lehce větší, pokud plánujete pod zbrojí nosit prošívanici (doporučujeme 😊).
Kolik šupin vyrobit? Záleží samozřejmě na podkladu, který jste vyrobili. Počítejte, že jedna šupinka pokryje na zbroji polovinu své velikosti, jelikož se bude překrývat s ostatními. Má-li váš podklad plochu řekněme 1500 cm2 a vaše šupinky jsou 6×4 cm (24 cm2), pak jedna vystačí na plochu 12 cm2. 1500:12 = 125. Pro tento příklad by mělo vystačit 125 šupinek, ale vždy raději počítejte s rezervou. Pokud by šupiny měřily 3×4 cm, pak jich bude potřeba 250.

Šupinky přišívejte odspodu podle následujícího obrázku.

Podél rovných hran není hezké, pokud by se šupiny jednotlivě přesahovaly a vytvářely zub (viz výše). To se dá vyřešit přišitím dvou dírek na stejném místě, nejlépe v kombinace s jednou z dírek vyvrtanou blíže ke středu (červeně):

Takto se dvě boční šupinky překrývají bokem.

Zbývá vyřešit, jak zbroj přidělat na tělo. Kolem boků (červeně) buď pomocí dvou pásků nebo vázáním přes průchodky. Přes ramena by měly jít křížem k břichu další dva pásky s přezkou (oranžově).

Zbroj je hotová, zbývá ji namazat, aby nezrezla. Dobře funguje lněný olej, sádlo (pozor, aby v sobě nemělo sůl) nebo včelí vosk. Všeho stačí jen tenká vrstva, ale sádlo a olej se musí nechat v teple lehce zaschnout.

S dotazy, problémy i jinou havětí se obraťte na Malcolma (Jakub Chalupa). V případě problémů pro vás neřešitelných můžete vzít nedodělanou zbroj přímo na tábor, tam se to nějak zvládne.

Pokud byste snad chtěli celou zbroj vyrábět na táboře po večerech, můžete, ale dejte vědět předem, aby bylo dost materiálu (ten ale není v táborovém rozpočtu, vycházelo by to na 400-500 korun za jednu zbroj).