Východňané z Rhûnu

1 Bře

Zemi na východ od Rhovanionu se říká Rhûn, což neznamená nic jiného, než prostě “Východ”. O lidu, který zde žije a který má stejně poetické jméno, jako jeho země (prostě „Východňané“) se toho mnoho neví. Už v prvním věku se přidali k Morgothovi a poté zůstali ve službách jeho následníka Saurona. Mnohokrát bojovali proti ostatním lidem Středozemě, se kterými mají jen málo společného.

Jejich země je velmi rozsáhlá, ale málo zalidněná. Osídlení se soustředí kolem velkých řek, jinak obyvatelé žijí v malých stepních komunitách a žijí vcelku jednoduchý mírumilovný život. Každý Východňan náleží k nějakému klanu, které mezi sebou často válčily.

Naneštěstí pro země na západ od Rhûnu před devíti lety mocný rhûnský Černokněžník sjednotil velkou část klanů. Tehdy západní národy odolaly a Černokněžník se jal sjednocovat kmeny na východ. Na západě zůstali jen někteří jeho učedníci, z nichž jeden vedl Karmínovou karavanu v Dorwinionu a další se neúspěšně předloni pokusil obnovit Angmarskou říši. Minulý rok se však strašlivý stepí pán vrátil. I když to s tažením východňanských vojsk zprvu nevypadalo ani trochu dobře, nakonec to byli Východňané, komu se podařilo ve válce v Údolí Anduiny něco získat. Mezitím co se spojenci Rohirů soustředili na dobývání Morie a likvidaci pavouků, vydaly se síly vedené jedním z Černokněžníkových učedníků přes Anduinu a ovládli z obou stran Argonath. Nyní tak kontrolují Východňané hornatý kus země na západním břehu řeky a rohanský král marně přemýšlí, jak je odtamtud vyštípat.

Hlavní barva frakce: Rudá
Vedlejší barvy frakce: Zlatá, Hnědá

Kostýmy a zbraně
Pro inspiraci na kostýmy jsou nejvhodnější mongolské oděvy (cca 14. století). Časté jsou šerpy, čapky, popř. šátky. Také se můžete inspirovat scénou z Návratu krále, kdy vojsko Východňanů vstupuje do Černé brány. Jasné jsou orientální prvky.

Je třeba brát ohled na to, že Východňané mají z reálného světa nejblíže právě ke stepním národům, jako jsou Mongolové. Tudíž si nevozte žádné turbany a další obdobné propriety známé z filmových zobrazení Arabů a Peršanů — ti mají ve Středozemi obdobu nikoli ve Východňanech, ale v Jižanech (Haradských). Přemýšlíte-li, co si pořídit ke kostýmu především, tak je to hlavně široká šerpa a čapka (viz obr.). Kupujte jen látky přírodní a v ne šíleně lesklých odstínech.

Ze zbraní jsou nejčastější nejrůznější šavle, krátké reflexní luky, malé i velké štíty, popřípadě kopí (která však budou povolena jen doopravdy zkušeným válečníkům). Máte-li raději pádnější zbraně, vezměte si do rukou sekeru.

Vládce:
Mocný černokněžník, o jehož původu se toho ví jen moc málo. Prý vyrostl v maličké vesničce a někdo mu ukradl jeho krávu. Tak ho to prý naštvalo, že se vydal do světa ji hledat a úplně omylem přitom sjednotil skoro celý Rhûn. Nevěrohodnost této historky jen dokazuje, jak málo toho o něm víme…

Rhûnská válečnice