Skřeti z Mordoru

10 Úno

Země na východě, chráněná neprostupnými horami, kde se usídlil temný pán Sauron ve druhém věku. Byl to on, kdo postavil strašlivé stavby, které v Mordoru stojí doteď: Barad-dûr, obrovskou pevnost u Hory osudu, a Černou bránu na severu hor.

Po Sauronově porážce se jeho skřeti a trollové rozprchli v horách. Ithilien a jiné pohraniční provincie byly bedlivě hlídány, aby tomu tak zůstalo. Bez temného pána se mordorští skřeti nezmohli na nic, než na občasné plenění vesnic a boje mezi sebou. To se ale změnilo na začátku třetího tisíciletí třetího věku. Minas Ithil, gondorská pevnost na úpatí mordorských hor, která strážila po Černé bráně jediný další průchod do lidských zemí, byla dobyta Pánem nazgûlů. Tato pevnost se stala sídlem Devítky a byla přejmenována na Minas Morgul. Gondor nebyl schopen po útocích Haradů a Varjagů z Chandu pevnost dobýt nazpět.

Minas Morgul se stal centrem zla ve třetím věku.. Nazgûlové se zde připravují na návrat Saurona, posílají zlé lidi do útoku proti Gondoru a sami budují svou armádu.  Roku 2475 z Mordoru zaútočili černí skuruti, nová rasa skřetů, na Ithilien a zabrali Východní Osgiliath. Před nedávnem se Černokněžnému králi podařilo přimět lid z Chandu k velkému útoku na Gondor. I když byli poraženi, bylo království značně oslabeno a černokněžní páni získali čas k vybudování silného vojska. Na takovou příležitost nazgûlové čekali. Po odchodu Chandu obsadili Barad-dûr i Černou bránu. Země lidí je teď nemohly porazit… Ohně byly zažehnuty, dnem i nocí vyrábí skřeti zbraně pro novou armádu temna. U Minas Morgul se sešlo hrozivé vojsko: černí skuruti, trollové, obléhací vybavení. Jeho cíl je jasný: Gondor.

Hlavní barva: černá (hnědá?)
Vedlejší barva: červená (omezeně, v symbolech)

Vůdce frakce: Pán nazgûlů
Nejsilnější z devíti Sauronových nazgûlů, prstenových přízraků. Je nejvěrnějším Sauronovým služebníkem a celá jeho existence je na něm závislá. Po první Sauronově porážce se stal králem Angmaru, díky čemuž získal své další jméno: Černokněžný král Angmaru. Během Sauronovy nepřítomnosti to byl on, kdo ponoukal lid z jihu a východu k útokům na Gondor. Je to jeden z nejlepších válečníků Středozemě, a navíc dokáže používat magii. V čele temných armád dobyl Minas Ithil a po Sauronovi se tak stal největší hrozbou svobodného lidu.

Kostýmy a zbraně
Mordorští skřeti jsou sice velice podobní svým vzdáleným sousedů z Mlžných hor a Angmaru, nicméně rozdíly tu jsou. Jsou často skvěle obrnění – na skřetí poměry. Ti nejsilnější jsou zaopatřeni černými pláty, nepravidelnými štíty, zahnutými meči a kopími. Ti slabší mohou být oděni v kůžích nebo hrubě vyrobených prošívanicích s kroužkovými fragmenty. Krátké luky, kuše a sekery jsou k vidění také. Kroužkové zbroje nebo jejich části také dobře doplní kostým, ale máte-li kroužky z nerezu nebo pozinkované, budou na skřetím kostýmu působit dost rušivě. Celkový skřetí vzhled je typicky špinavý, zaprášený, černý a zrezlý.

V základu se dá skřetí kostým sestavovat z hrubě sešitých hadrů. Nejlépe, když bude stylizovaný do černé až hnědé. Pokud se vám podaří na štít nebo na zbroj červenou namalovat symbol sauronova oka, budeme šťastni a za odměnu dostanete červivé maso a výlet zdarma na pláže Núrnenu (jezero v Mordoru).

Skřetí masky rádi uvidíme, ale dejte si u pozor, abyste v nich dobře viděli. Masku lze nahradit i jen obyčejným malováním na obličeji, které sice nevypadá tak dobře, ale je dosti praktické (není v něm takové horko).

Jak se dočtete i v  budoucím článku pro skřety v RP, budete mít možnost si sestavit svou vlastní skřetí zbroj přímo na táboře. Pokud budete mít zájem, můžeme se předem dohodnout na vaší zbroji (plechy by se nechaly vyřezat laserem a pak by se dovezly na tábor, kde bychom je už jen  lehce tvarovali, nýtovali a začernili, půjčovné 100 Kč). Pro tento účel byste se museli ozvat dostatečně dlouho dopředu a být schopni změřit vlastní míry. Mohu doporučit skurutí hrudní plát (první obrázek pod textem článku), který je snadný na výrobu a dá se kolem něj dobře tvořit kostým. Jestli budete mít zájem, rozhodněte se prosím co nejdříve, nejlépe do začátku června. Když už jsme u skřetů v RP, ti z vás, kteří by chtěli hrát za Mordor, zvažte také právě skřetí roleplay – kostým se vám hodí na oboje!.

(Pro zbroje a zájem o skřetí RP pište na: jakubchalupaa@gmail.com)

Inspiromat