Lidé z Chandu

14 Led

Snad každý ví, že na jihu Středozemě leží země pouští a lesů zvaná Harad a že na východě se nacházejí nekonečné stepi Rhûnu. Málokdo ale ví, že na východ od Haradu a na jih od Rhûnu, zastrčená za Mordorem, leží tajemná země Chand. Ve Středozemi se toho o tamějším lidu vědělo máloco. Snad jen to, že se některému z národů obývajících tuto zem říkalo Varjagové (podobnost s Vikingy nejspíš čistě náhodná) a že Chand často táhl do boje za Saurona.

Někteří učenci lidí a elfů ze západu se domnívali, že Chandští mají nějakou souvislost s Vozataji — národem, který několik staletí sužoval Gondor a Rhovanion. Jejich teorie se nyní potvrdily. Chandské armády totiž zcela nečekaně nedávno protáhly Mordorem a po dohodě s Minas Morgul obsadily část této země. Souvislost s národem Vozatajů je zjevná, Chandští totiž do války přijeli z části na vozech, načež přepadli jednu z gondorských armád. Není příliš jasné, co je vedlo k rychlému přesunu napříč Mordorem. Pravděpodobně v tom budou mít prsty Nazgûlové z Minas Morgul. Jisté však je, že se síly dobra v následujících bojích pěkně zapotí.

Hlavní barva frakce: zlatá (žlutá)
Vedlejší barvy frakce: rudá, oranžová

Kostýmy a zbraně
U chandského kostýmu to není daleko k Rhûnu či Haradu. Pro inspiraci na kostýmy jsou nejvhodnější mongolské oděvy (cca 14. století). Časté jsou šerpy, čapky, popř. šátky. Také se můžete inspirovat scénou z Návratu krále, kdy vojsko Východňanů vstupuje do Černé brány – chandské vypadalo tak podobně, že se ani příliš nevydělovalo. Jasné jsou orientální prvky. Turbany nechte ale doma, ty jsou čistě Haradské. Nejčastějšími barvami jsou žlutá (zlatá), oranžová, popřípadě doplňkově rudá.

Ze zbraní jsou nejčastější nejrůznější šavle, krátké reflexní luky, malé i velké štíty, popřípadě kopí (která však budou povolena jen doopravdy velmi zkušeným válečníkům a nikomu jinému!). Máte-li raději pádnější zbraně, vezměte si do rukou sekeru 🙂

Vládce: neznámý vojevůdce
O veliteli chandské armády toho není mnoho známo. Nejspíš je to velký vojevůdce. Podle průzkumníků není příliš vysoký. Nicméně koulet očima a tvářit se zděšeně nad neschopností některých svých podřízených prý umí naprosto dokonale… 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *