O zvycích Durinova lidu

25 Čvn

V tomto Thorově článku se podíváme do světa trpaslíků a nahlédneme pod pokličku jejich kultury a zvyků.

Stručná historie
Trpaslíci sami sebe nazývají Durinův lid, na památku Durina I. Nesmrtelného. Durin I. byl první z praotců trpaslíků, kteří se probudili pod horou dnes známou jako Gundabad. Durin po svém probuzení začal hloubit síně Khazad-dum (= Trpasluj), největší a nejmocnější trpasličí království, které Středozemě poznala. Její bohatsví nespočívalo ve zlatě, ani v drahých kamenech, ale v mithrilu (trpaslíky zvaný stříbrná ocel nebo též pravostříbro). Za vlády Durina VI. v roce 1980 třetího věku trpaslíci v Khazad-dum probudili Balroga. Balrog zabil krále, jeho nejstaršího syna a vyhnal trpaslíky pryč, a tak je od té doby Khazad-dum přejmenován na Morii (na znamení žalu) a Balrog je nazýván Durinovou zhoubou. Thráin I. (neplést s Thráinem II., otcem Thorina Pavézy) pak založil Království pod Horou (Erebor). Ten prosperoval a brzy předčil bohatsvím i slávou Khazad-dum. Léta hojnosti však skončila v roce 2770 třetího věku, kdy horu vyplenil a obsadil drak Šmak strašlivý. Trpaslíci byli vyhnáni a museli hledat útočiště v Modrých horách.

Původ
Trpaslíky stvořil na počátku v temnotě Středozemě Aüle (jeden z bohů Tolkienova světa, kteří jsou nazýváni Valar), protože toužil po příchodu dětí, které by mohl učit své moudrosti a řemeslům. Proto jsou trpaslíci tak výborní kováři a horníci, a proto také jsou tak odlišní od lidí a elfů. (Více informací se dočtete v Silmarillionu, 2. kapitola O Aülem a Yavanně.)

Jazyk
Řečí trpaslíků je khuzdul. Trpaslíci jej považují za něco, co patří jenom jim a nikomu jinému. A proto trpaslíci nikoho neučí mluvit jejich řečí. (Nemluvě o tom, že není moc lidí/elfů/… kteří by se ho chtěli učit. Khuzdul je pro ně extrémně složitý.)

Ostatní jazyky
Trpaslíci sice mají vlastní jazyk, ale kvůli obchodu a diplomacii se naučili i jazyk obecný a ovládají ho stejně dobře, možná dokonce lépe, jako svoji mateřštinu, proto když hrajete trpaslíka, mluvte normálně. Nesnažte se používat nářečí nebo nějaké zkomoleniny. Pokud chcete svou mluvu nějak ozvláštnit, tak si nastudujte nějaké fráze v khuzdulu a prokládejte jím semtam řeč.

Trpaslíci používají i jiné pozdravy, proto když trpaslíkovi řekenete: „Dobrý den“, odpoví vám že je skutečně dobrý a pochopí to tak, že chválíte počasí. Tradiční trpasličí pozdrav a projev úcty zní: „K vašim službám.“ Ten kdo odpovídá na pozdrav musí něco přidat například jeden trpaslík pozdraví druhé: „K vašim službám.“ a druhý mu odpoví: „K službám vám i vaší rodině.“ K dalším projevům úcty patří i oslovení. Starší trpaslíci se oslovují mistře [jméno]/trpaslíku.

Alkohol
Trpaslíci se sice rádi napijí, když k tomu mají důvod a příležitost, to ale neznamená, že jsou všichni trpaslíci alkoholici (ano, i mezi trpaslíky se může najít někdo, kdo podlehl démonovi alkoholu). Většina trpaslíků, ale pije s mírou a rozumem, a s ohledem na své společenské postavení. Je rozdíl když se opije horník a když se opije král nebo nějaký důležitý šlechtic. Představte si například šlechtice, který pořád jenom pije pivo a kořalku před celým dvorem a nedbá kvůli tomu na svoje panství. Takový šlechtic nebude příliš oblíbený a hlavně nebude mít respekt svých poddaných.

Čest
Čest a dobrá pověst rodu je pro trpaslíky vším. Žádný trpaslík vědomě nespáchá čin, kterým by zostudil sebe, své předky a své potomky. Nejhorší urážky pro trpaslíky jsou právě urážky jejich rodiny a předků.

Reinkarnace
Ano, je to tak, trpaslíci věří v reinkarnaci. Zastávají názor, že duše jejich předků se k nim vrací v tělech nově narozených, a proto se na Ardu několikrát vrátil i Durin I. Nesmrtelný.

Zbraně
Trpaslíci většinou preferují sekery, kladiva (jednoruční i obouruční verze). Zbraně jsou velmi často dědičné a jsou v rodinách klidně i několik desítek generací (připočtěte k tomu délku života trpaslíka a vyjde vám, že některé kousky mohou být tak staré, jako celý trpasličí rod). Z tohoto důvodu si trpaslíci své nejcennější kousky střeží jako oko v hlavě. A když se náhodou zbraň někde ztratí, tak se jí trpaslík snaží získat zpátky a to jakýmikoliv prostředky.

Thor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *