Trpaslíci z Modrých hor

29 Led

vlajka_trpasliciA opět na straně světla. Dnes se podíváme na úhlavní nepřátele všeho skřetstva, trpaslíky. Přesněji na ty z Modrých hor.

Modré hory vždy sloužily trpaslíkům jako útočiště. První osídlení trpaslíky se datuje kolem roku 1980 třetího věku (TA) (zhruba 610 let před vypleněním Ereboru).
Trpaslíci v Khazad-dûm (v překladu Trpasluj) tehdy dolovali mithril příliš hamižně a probudili Balroga, který následně dostal přízvisko Durinova zhouba. Při boji s Balrogem zemřel i král Durin VI. a jeho syn Náin I.. Khazad-dûm zpustla a začala být nazývána Moria.

Část trpaslíků poté utekla do Modrých hor a tam začali budovat síně a později obchodovali s elfy. Trpaslíci z Modrých hor nebyli moc akční, protože jich bylo málo a jejich král byl moc daleko. Nezapojovali se do válek na západě a proto se o nich moc neví. Mezi jejich nejvýznamnější počiny patří založení obchodní stanice Modrý hrot v Železných horách.

Situace se změnila po vyplenění Ereboru. Trpaslíci z Ereboru se stali vyhnanci a začali hledat osídlení kde se dalo. Většina odešla do Železných hor a část v čele s králem do vyhnanství na Vrchovinu, odkud se následně přesunuli do Modrých hor. Král Thráin II. se poté pokusil znovu dobýt trpasličí síně v Šedých horách což přešlo ve válku se skřety.

Obecně o trpaslících
Trpaslíci žijí pod zemí, neboť většinu času tráví těžbou kovů a drahokamů. Pro tuto práci mají skvělé vybavení, a to nejen materiální, ale i fyzické – vysocí jsou asi jen 5 stop, ale mají silnější, těžší a robustnější postavy než lidé. Jsou také mistrnými kováři, jejich zbraně patří k těm nejlepším, stejně jako jejich zbroje. Dokáží vytvářet velmi pevné slitiny a dokonce pracovat s mithrilem. Do boje chodí zakuti v železe, třímajíce bitevní sekery a štíty. Je jen málo věcí, co dokáže porazit oddíl trpaslíků v přímém boji, protože ačkoli jsou těžce obrněni, tak se téměř neunavují. Dokáží přestát útok téměř čehokoli.

Hlavní barva frakce: Šedá
Vedlejší barvy frakce: Zlatá

Kostýmy a zbraně
Bezpodmínečnou součástí kostýmu každého trpaslíka jsou VOUSY! Bez nich trpaslík nevypadá jako trpaslík. 🙂 Vyrobit se dají např. z koudele, nebo koupit (http://b5a.cz/navdat/vousy.pdf – zde jeden z mnoha návodů). U kostýmu platí, že čím více kroužkové a plátové zbroje schrastíte, tím lépe. Máte-li dva metry, stále můžete hrát trpaslíka, pokud zvolíte vhodné části kostýmu – musíte vypadat podsaditě, široce (podívejte se sem: http://b5a.cz/soubory/dokumenty/inspiromaty/Trposi_inspiro.pdf) Od věci také nejsou přilbice (z těch evropských např. varjažské). Co se zbraní týče, trpaslíci si nejvíce oblíbili sekery a kladiva, u jednoručních provedení doplněné o štít. Ze střelných zbraní jsou používány nejvíce kuše.

Vládce frakce: Thráin II. (2644 TA)
Thráin, syn Thrórova, syna Dáina. Zdědil titul po Thrórovi, který pouze se svým sluhou vstoupil do Morie, kde byl zabit skřety. Měl tři děti, prvorozeného syna Thorina, mladšího Frérina a dceru Dís (matka Filiho a Kiliho). Po vyplenění Hory drakem společně s otcem, rodinou a malou družinou prchl na Vrchovinu a následně do Modrých hor, kde se ujal vlády. Poté co se dozvěděl zprávu o smrti svého otce, začal válčit se skřety z Mlžných hor a snažil se znovu získat  kontrolu nad Morií a Gundabadem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *