Trpaslíci odevšad

19 Pro

Středozemí proletěla zpráva z Morie, která značí začátek nové války, kterou my známe jako Válku trpaslíků a skřetů, krvavý konflikt v Mlžných horách. 

Král Thrór byl zavražděn Azogem! Gundabadský skřet se svou armádou vyhloubil tunely do Fanuidholu – a rychlým útokem porazil většinu naší armády. Thrór se bil udatně, ale nakonec byl sťat samotným Azogem. Náš milovaný král je mrtev. Kahazad-Dûm ale není poražen, Caradhras se nám podařilo uhájit, ale skřeti přicházejí ve stále větších počtech. Bratři, pokud se k vám tato zpráva dostane, vězte, že toto je ta chvíle, kdy se jednou provždy zbavíme skřetí hrozby, vezmeme si zpět naše domovy a společně se vrátíme do hory probuzení. Náš čas nastal. Baruk Khazâd! Khazâd ai-mênu!

Zpráva o smrti krále Dúrinova lidu se šířila rychle a daleko. Zanedlouho se novému králi, Thorinovi II, dostalo prvních odpovědí: oba dva klany z Modrých hor a část Dúrinova lidu z Železných hor potvrdila přípravy k válce. Velká vzdálenost mezi trpasličími armádami znamenala, že jediný způsob organizace vzešel ze zprávy, kterou poslové roznesli. Cíle byly jasné: bránit Khazad-Dûm a dobýt horu Gundabad. Trpaslíci z Modrých hor vyslali lehké oddíly na dlouhou cestu přes Eriador přímo k západní bráně Morie a zbytek zamířil ke Gundabadu, kde jim v cestě ale stojí několik pevností. Armáda ze Železných hor zamířila přímo ke Gundabadu, avšak musí se dostat skrze mnohá skřetí sídla v Šedých horách. 

Psal se rok 2793, když, tři roky po smrti krále, boje propukly v plné síle. Trpaslíci v Khazad-Dûm zahájili útok na ztracený Fanuidhol. Modrohorští úspěšně oblehli Carn-Dûm a Litash, dvě největší pevnosti, které jim stály v cestě na Gundabad. Posily vyslané přímo do Morie ale ještě neznámo proč nedorazily. Železnohorští pomalu, ale jistě ničí početná skřetí sídla na východ od Gundbadu, ale utrpěli přitom těžké ztráty.

V prosinci téhož roku k Thorinovi II, který zrovna vedl boj v Šedých horách o Dáinovy síně, dorazila prazvláštní delegace. Byl to předvoj trpasličí armády, která se na zimu utábořila na východním úpatí hor. Králi chvíli trvalo, než poznal jejich symboly. Bylo to těžko uvěřitelné, ale stáli před ním zástupci čtyř ztracených trpasličích klanů, kteří nebyli ve Středozemi viděni od Války hněvu na konci prvního věku. Bylo to poprvé za tisíce let, co všech sedm trpasličích klanů stálo po svém boku.

S novými posilami se válka se na severu pevně obrátila na stranu trpaslíků – a trpasličí armády stanuly v roce 2795 před Gundabadem. Co je ale znepokojivé, je že utichla komunikace z Khazad-Dûm a zemí se šíří zprávy o velkém pochodu trolů na západě hor. Napříč Eriadorem se navíc  před nedávnem prohnala obrovská smečka vrrků. 

Válka trpaslíků a skřetů je hlavním konfliktem letošního roku, ale není jediným. O dalších se můžete dočíst v příštích článcích. 

Kostýmy, zbraně a vůbec

Jestli chcete bojovat za trpaslíky, připravte si vousy. Jsou zapůjčitelné i od nás, ale lepší mít vlastní, které vám budou dobře sedět. 

Hlavní barvou je šedá, doplněná hnědou. Zdobení může být i zlaté nebo stříbrné. 

Trpaslík by měl působit mohutně, s čímž vám pomůže prošívanice. Obecně by měli být trpaslíci co nejobrněnější, od kroužků až po plátové zbroje. Helmy můžete vzít téměř jakékoli, s vousy vypadají dobře v podstatě všechny. Nepodceňujte ale letní horka a věřte, že občas oceníte lehčí výbavu. 

Specializované trpasličí zbroje působí geometricky a spíše postrádají ladné křivky jiných plátových zbrojí. Vyloženě trpasličí helmy mohou být dost umělecká záležitost, viz níže.

Sekery, kladiva a palcáty by měly být hlavními zbraněmi, ale rovné meče a kopí se uplatní také. Štíty se hodí kulaté, případně mandlové, nebo i pavézy. Trpaslíci místo luků používají kuše.