Lidé z Eriadoru

19 Úno

Eriador je velkou zemí západně od Mlžných hor. Již od dávných časů se zde usazovali Númenorejci a mísili se zdejšími lidmi. Poté, co byl Númenor zničen, zde Dúnadané založili mocné Království arnorské.

Mocné království čelilo po porážce Saurona mnoha problémům. Po válce se nedařilo znovu zalidnit některá území, byl dokonce opuštěn Annúminas, hlavní město Arnoru. Nezvratný úpadek přišel po smrti desátého krále, kdy se jeho tři synové neshodli na nástupnictví, a tak říše byla rozdělena na samostatná království Arthedain, Cardolan a Rhudaur.

Království mezi sebou vedla četné spory. Vláda Isildurových dědiců se udržela nakonec jen v Arthedainu, kterému se časem podařilo narovnat i vztahy s Cardolanem. Kolem roku 1300 TA však v Angmaru povstal Černokněžný král, nashromáždil armádu skřetů a divokých lidí, spojil se s Rhudaurem (kde již mnoho Dúnadanů nezbylo) a vedl krvavé války s Arthedainem a Cardolanem, které druhé jmenované království nepřežilo. Arthedain se ubránil jen díky pomoci Lindonu a Roklinky.

Arthedainu však nebylo přáno, aby se z dlouhé války vzpamatoval. V roce 1636 TA zemi zpustošil mor, který většinu země nadobro vylidnil. Roku 1974 TA byl stín někdejší dúnadanské moci zcela zničen obnovenými silami Černokněžného krále a byl dobyt Fornost. Pomoc elfů a Gondoru nestihla přijít včas, aby království zachránila. Podařilo se však zničit angmarské vojsko a Černokněžná říše na dlouhá staletí zanikla.

Přestože arnorská království byla rozvrácena, zůstaly v Eriadoru obydlené oblasti – Kraj, Hůrecko a Tharbad, který později padl do rukou Vrchovců.

Zbylí Dúnadané se stáhli a uzavřeli, stal se z nich malý, skrytý národ. Vládne jim náčelník, potomek Isildura.

Hlavní barva frakce: tmavě modrá
Vedlejší barvy frakce: stříbrná, bílá, šedá

Kostýmy a zbraně
Síly Eriadoru přijaly v nastávající válce za společný symbol upravenou podobu arnorské vlajky.
Lidé jsou na tvorbu kostýmů asi nejsnazší. Stačí vzít středověký kostým ze správného století a zvolit vhodné barvy. Eriadorské obyvatelstvo náleží jak k severskému lidu (stejně jako Rohirové), tak k Dúnadanům. Výzbroj prvních připomíná  výzbroj rohirskou (kroužkové košile, normanské přilbice, obyčejná prošívanice), výzbroj druhých pak vojsko gondorské (plátová zbroj, nárameníky, přilbice ale ne symbol bílého stromu!). U obou principů prosím zachovejte dominantní tmavomodrou.
V zásadě ale platí, pokud není kostým příliš stylizován do kostýmů ostatních ras, je to kostým pro lidi.
Lidé z Eriadoru, stejně jako lidé z celé Středozemě (kromě Východňanů), nejčastěji užívají rovných mečů, a to krátkých i dlouhých, dále pak erbovních i kulatých štítů, kuší i luků, strážní Hůrky používají kopí. (Povoleno bude jen zkušeným bojovníkům!)

Vládce lidí: Arassuil
Náčelník Dúnadanů, bojoval proti skřetům, kteří se chtěli dostat do Eriadoru. Během Dlouhé zimy (2758/2759) pomáhal spolu s Gandalfem hobitům tuto zimu překonat.

 

Jedna odpověď na „Lidé z Eriadoru“

  1. Pingback: Rozdělení hobitů a lidí do dvou frakcí – Letní tábor Pán Prstenů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *