Zápisky z facebookové stránky (VI. ročník)

8 Zář

PÁN PRSTENŮ, příjezd:

S radostí a lehkým vyčerpáním Vám oznamujeme, že největší larpový tábor v historii ČR byl dnes úspěšně zahájen. Nemůžeme sice říct, že už jsme kompletní, ale to jen protože někteří naši táborníci teprve dojedou. Všichni ostatní ale dorazili v pořádku.

Stihli jsme tak vše, co bylo nutné stihnout, i navzdory hygienickým opatřením. Rodičům tímto děkujeme za trpělivost a za spolupráci při příjezdu. Jen co jsme přebrali poslední táborníky, udělali jsme si slavnostní zahájení, představili organizační tým a udělili status hlavních dětí pro tento ročník. Posléze jsme se rozdělili do oddílů, tentokrát ne podle frakcí a zemí na taktické mapě, ale podle městských čtvrtí, ve kterých hrajeme – máme tedy oddíl radniční, esgarothský, rhûnský, trpasličí a hraničářsko-skřetí. Oddíly jsme rychle ubytovali a vydali se na večeři. Po ní jsme oddíly ještě sepsali, seznámili se a protože už bylo dost pozdě, odebrali jsme se na kutě.

Zítra toho máme na programu opravdu hodně, takže je nejvyšší čas jít spinkat a sbírat síly…

PÁN PRSTENŮ, den druhý:

Asi nejnáročnější den tábora je za námi. Museli jsme vysvětlit všechny mechaniky a pravidla, abychom si večer zahráli. Naštěstí se podařilo víceméně vše stihnout – po snídani vysvětlit letošní zbrusu nové taktiky, které se poprvé odehrávají na mapě města a nikoliv na provinciích Středozemě, pak založit postavy (což obnáší vymyslet jejich charakter, příběh, cíle a schopnosti), rozdat bonusy za kostýmy, schválit zbraně, po obědě dát nováčkům úvod do RP a jak se vlastně hraje ten LARP, starším vysvětlit změny proti loňsku, pak vysvětlit soubojový a bitevní systém, půjčit kostýmy a zbraně, založit frakce (rodiny a spolky) do taktik, dát si svačinu, rozdělit se na světlou a temnou stranu pro bitevní události, vyzkoušet si krátké bitvy aaaaaa to vše do večeře. Po večeři jsme tedy skutečně mohli vyrazit do RP.

První RP bylo jen kraťoučké a seznamovací, ale rozhodně nebylo chudé na události. Ti, kteří začínali mimo město, totiž přicházeli ve větší skupině k městu a cestou byli přepadeni skřety. V nastalém zmatku se různě rozutekli, i když někteří se snažili bránit a skřety odehnat. Někteří se dostali až k branám města, ale bohužel ne dřív, než skřeti mnohé nebohé cestující zajali a odvlekli na svou pevnost… Pro některé byl tedy první kontakt s RP trochu šokující, ale aspoň nikdy nezapomenou na své první dobrodružství.

Ve městě jsme se mezitím museli seznámit se změnami proti loňsku – město je totiž přestavěno na čtyři čtvrti a je o poznání větší. Také jsme představovali mnoho veřejně známých osobností, kterých je za ty roky už požehnaně – a třeba mezi ně letos přibude zase někdo nový. Nováčkům držíme palce a zítra se nám už RP rozjede na plné obrátky.

PÁN PRSTENŮ, den třetí:

Konečně den, který jsme mohli naplno věnovat hraní. Dopoledne i odpoledne jsme vyrazili do města (nebo okolí) a hned se toho semlelo tolik, že se to jen stěží dá všechno popsat. Ale zkusíme to.

Nejprve bylo potřeba zorganizovat záchrannou akci s cílem osvobodit rukojmí skřetů na jejich pevnosti. Do akce se zapojili hraničáři, vojáci, městská stráž i dobrovolníci. Mise byla úspěšná, sláva hrdinům, a tak se nám město rozrostlo o další desítky obyvatel.

Přestože město je aktuálně v přestavbě a mohutně se rozrostlo, ne všem se ekonomicky daří – mnoho lidí shání práci a některé podniky se teprve staví na nohy. Nejčerstvěji proběhla přestavba náměstí v Rhûnské čtvrti. Dochází ale i k potyčkám mezi obyvateli, z nichž nejzávažnější bylo napadení esgarothského šlechtice jedním ze strážných (i když se nejspíš jednalo o nedorozumění).

Druhý den (odpoledne) začal den tím, že hned zrána byla objevena kostra bývalého pana radního, který se proslavil hlavně korunovací krále Mrkvičky, naaranžovaná na pranýři v Trpasličí čtvrti. Jeho náhrobek popsaný nápisem „Zrádce“ byl pověšen u vstupu do téže čtvrti. Jen provokace, nebo začátek větších nepokojů? Je někdo nespokojen s královou vládou?

V průběhu dne se odehrál turnaj se sázkami, jehož výsledky byly poněkud sporné. Především však byly vyhlášeny doplňující volby do městské rady, neboť nám jeden po odstoupení Arewie Brisc chybí. Kandidáti se pak překonávali v řečnickém umění před zraky mnoha zvědavých občanů (i ostatních individuí).

Léčitelé ještě v průběhu předvolebních debat řešili kontaminaci náměstíčka v trpasličí čtvrti (právě kolem pranýře), která způsobovala procházejícím nevolnosti a zvracení.

Zároveň se však řešily skřetí ataky a nepříjemnosti – nejspíš nenesli svou porážku u pevnosti moc dobře a rozhodli se dělat neplechu. To nám po několika měsících klidu moc velkou radost nedělá. Navíc to vyvolalo nemálo nespokojených řečí na adresu městské stráže, jak už je víceméně tradicí.

Toliko k RP, i když se samozřejmě udály desítky jiných méně významných událostí – na každý ze sta čtyřiceti příběhů tu však není místo.

Po večeři jsme uspořádali první oddílová sezení, kde se především snažíme nováčkům a mladším táborníkům radit se zapojením se do RP, načež jsme všechny odeslali do povinných sprch. Ještě dlouho do noci však budou někteří pracovat – vzniká totiž první letošní výtisk Rhûngarothských královských listů, které se Vám sem pokusíme také nasdílet.

PÁN PRSTENŮ, den čtvrtý:

Dnešní den začal dopolední bitvou – Rhûnská trestná výprava se chtěla pomstít za vypleněnou vesnici a jejím cílem byla elfí pevnost. Bitva se vedla na dlouhé přístupové cestě, kterou světlá strana bránila, ale nakonec byla vítězná temná strana rhûnského vojska a přidružených spojenců. Kvůli velkému vedru byla bitva lehce zkrácena, ale i tak byli bojovníci zcela vyčerpáni.

Odpoledne jsme vyrazili do lesů a do města na další RP blok. Pokračovaly volební debaty a masivní zájem o občanství města (a tedy volební právo) způsobil fronty před královskou kanceláří, které trvaly víceméně až do konce dne. Chystané rybí hody na náměstí v trpasličí čtvrti možná i kvůli tomu neměly až takový úspěch, i když ochutnávky koření měly ohlas. Vyšel první výtisk novin, kde se rozebíraly kulturní události i drby z města.

Jediné, co svým významem hravě překonalo volby do městské rady, byly drzé útoky skřetů, kteří nejprve lehce vyplenili knihovnu elfího velvyslanectví v lesích a pak se dostali až k městu, kde jako obvykle vznikl neskutečný zmatek. V obraně města sehráli roli i mágové z Učené společnosti; jedna z čarodějek se podle svědků dostala do mysli jednoho ze skřetů, poštvala ho proti svým druhům a tím způsobila mezi skřety úplný chaos. Novináři pak přinesli zprávy o tom, proč skřeti útočí na město více než kdy dříve – „Protože je to jednoduchý!“

Poslední důležitou událostí (která by měla být všeobecně známa) byla výprava hraničářů a dvou učednic mágovské věže, která měla za cíl prověřit přepadenou karavanu asi patnáct mil od města. Mágové tam hledali jakousi starou čarodějnou knihu, která měla karavanou přijít do města. Knihu střežil posednutý čaroděj, částečně živý a hmotný, částečně už jen přízrak, kterého se nakonec výpravě podařilo porazit. Význam knihy ještě není znám.

RP jsme ukončovali trochu ve spěchu, neboť se po dnech veder bleskově blížila bouřka, a malinko jsme zmokli. To ale některé odvážlivce neodradilo od využití bazénu, který jsme zamluvili už ráno v domnění, že v těch vedrech přijde vhod. Souběžně s tím se po dešti odehrávaly bojůvky, šarvátky a arénky.

Zítřejší den by měl být odpočinkovější – máme nachystané adrenalinové aktivity, další (snad již prosluněnější) bazénování i jiné aktivity…

PÁN PRSTENŮ, den pátý:

Včerejší den byl dnem odpočinkovým. Dopoledne jsme se věnovali aktivitám střediska – všichni měli možnost projít si vysoká lana (včetně černého okruhu), zalézt si na lezecké stěně, skočit si freefall z věže nebo sjet démonickou lanovku do rybníka.

Odpoledne jsme měli ještě volnější, jak si táborníci sami odhlasovali – na bazén nám tentokrát svítilo sluníčko, věnovali jsme se mini arénkám a deskovým hrám. V průběhu toho běželo další kolo městských taktik.

Večer jsme se sešli k tradičnímu brutálku na písku, kde se odbojovala nejnižší a střední kategorie v řeckořímském zápase. Na závěr jsme si dali ještě thief party ve městě, klasickou noční hru pro vrahy a zabijáky.

PÁN PRSTENŮ, den šestý:

V tento krásný sluníčkový den jsme se dostali do RP dokonce 2x, jak dopoledne, tak odpoledne.

Za celé RP se toho stalo opravdu hodně, například konečně všichni odvolili a velice pomalá královská kancelář vyhlásila výsledky. Vyhrál mistr alchymista Jetelvěd Čapička! Hned nato proběhla velká razie, z Národní Strany Rhûngarothu se totiž vyklubala zločinecká organizace s cílem sesadit krále. Zajímavostí je, že šéf strany Wilhelm Rýnský se krátce předtím málem stal radním města, když ve volbách skončil druhý. Za usvědčení velezrádců nesou zásluhy kapitán Finur a poručík Thidas.

Z dalších menších událostí: Dokončil se katastr nemovitostí. Ve městě se už nějakou dobu pohybuje zvláštní stvoření, půlelf-půlskřet, zřejmě ženského pohlaví. Mnoho občanů je nespokojeno s přítomností něčeho takového ve městě.

Od učené společnosti se distancovali mágové. Důvodem byly nejasnosti a tajnosti kolem mocných artefaktů (vytvořených minulý ročník), které způsobovaly vyblednutí kůže a kdovíco ještě. Ke konci dne byla však hrozba zřejmě zažehnána. Učenou společnost ale zároveň zasáhly pomluvy a kritika za to, že se více věnují obchodu a politice než svému pravému účelu.

Velkým pozdvižením byly takzvané Rhûnské slavnosti, jejichž součástí byly jídlo, tance, zpěv, rituály a společenské hry. Událost se po určité chvíli zvrtla, když se po Rhûnské čtvrti roznesla „chechtavá nemoc“.

Dále se opakovaly nájezdy skřetů. Nejdříve na farmy, později se opovážili vzít útokem samotné městské hradby. Naštěstí byli odraženi, byť za cenu několika životů, ale strach z toho, co provedou příště, roste.

Celou dobu samozřejmě probíhaly zákulisní intriky, machinace a sabotáže, i když v městských taktikách je zatím spíše klid a všechny frakce se předhání jen v bohatnutí a ve vlivu na městské čtvrti.

Večer se dohrály turnaje brutálků, které se nestihly včerejší den, a v noci se konal atmosférický dungeon pro odvážné dobrodruhy. (Zítra se bude konat podobný dungeon pro mladší a méně zkušené.)

PÁN PRSTENŮ, den sedmý:

Ani dnešní den nebyl chudý na dobrodružství. Dopoledne jsme se vrhli do bitvy, kterou nám nachystaly naše hlavní děti. Odehrávala se před tvrzí, figurovaly v ní i skupiny žoldáků a byla napínavá až do samého závěru. Nakonec ale zvítězila temná strana.

Odpoledne jsme vyrazili do RP (s vědomím, že se nám blíží konec tábora). Mezi nejdůležitější události můžeme jmenovat smrt maršála Felarófa na rukách skřetů, kteří zároveň zajali několik vysoce postavených alchymistek včetně mistryně celé Učené společnosti. Šušká se, že princ si navzdory smlouvě vyhlídl svou vlastní nevěstu a právě proto se tak snaží mít ve městě co největší vliv. V zákulisí probíhaly další intriky, protože již zítra čekáme bál (přijede do města král?) a rozhodnutí o tom, kdo bude příští esgarothská královna, se blíží.

Naše RP bylo ovšem brzy přerušeno nečekanou bouřkou. Vzdorovali jsme a chvíli hráli dál, nakonec nám ale nezbylo než přečkat pod střechami (plachtami) města to nejhorší a vyrazit ke středisku. Přitom jsme se alespoň pěkně stmelili a stihli odehrát další kolo taktik.

Po návratu do střediska jsme zjistili, že nám to tady trochu vyplavily přívaly vody z okolních polí, rybník nám začal přetékat, ale vše jsme zvládli, všechno máme suché a počasí navzdory jsme se zabavili a udrželi v dobré náladě. Večer jsme měli krásný program se zpíváním a kytarou na venkovní jídelně, zatímco se chystal dungeon pro nováčky a méně zkušené, který v tuto chvíli vrcholí.

PÁN PRSTENŮ, den osmý:

Dopoledne tohoto dne patřilo focení – nafotili jsme celotáborovku, skupinové fotky i spoustu drobnějších. Ve zbylém čase se konečně dohrál turnaj v arénkách (klasické souboje zbraněmi), jehož vítězem se stal nováček v našich řadách.

Odpoledne byly opět hlášeny deště a bouřky, takže jsme pro jistotu sáhli po mokré variantě. Měli jsme nachystané kvízy, poznávačky a lotrovity (na které nakonec nezbyl čas) z oblasti Pána Prstenů, zároveň v průběhu odpoledne probíhalo poslední kolo taktik. Fascinující finále taktik vyústilo v drtivé vítězství Královské obchodní společnosti, která spolčením několika větších i menších uskupení vytvořila obří korporát, čímž sice obětovala hlasy v radě, ale získala dostatek prestiže k tomu, aby jí král povolil založit vlastní město s pevností. Obdobně úspěšná už bylo jen Lesní společenství vedené velvyslankyní z Lesní říše, která šikovnými investicemi dosáhla na takové jmění, že si mohli město rovnou i koupit, ale na čem se nakonec s králem dohodnou, se uvidí zítra.

Večer se konal dlouho očekávaný bál! Na naši tvrz nasvícenou pochodněmi byl krásný pohled, hrála hudba, král poskytl i občerstvení. Ne všichni bohužel byli na bál pozváni, ovšem o zábavu v podhradí také nebyla nouze.

V průběhu bálu byly uzavírány dohody, kuly se pikle, no zkrátka typická diplomacie. Později byly představeny čtyři kandidátky na královnu Esgarothu, jejímž výběrem má být stvrzena mírová dohoda. Princ si se všemi zatančil a po nějaké době bál utichl…

Ti nejdůležitější se ovšem přesunuli k jednacímu stolu, kde měli hlasováním stvrdit volbu nové královny. Padaly všemožné argumenty pro i proti, sám princ si ve jménu Učené společnosti vybral hraničářku a léčitelku, se kterou se už nějaký čas vídal, což nelibě nesly jak Kavárna, tak Královská obchodní. Výsledek hlasování bude všem oznámen zítra v posledním RP bloku. Můžeme se těšit i na svatbu?