Východňané z Rhûnu

16 Úno

Slyš, lide Východu! Naše zem je pod útokem. Trpaslíci, elfové i lidé ze Západu se opovážili napadnout naše osadníky, kteří se pokusili mírumilovně usadit na březích Anduiny. Nejprve byli vyhnáni z jejich domovů trpaslíky, a při překračování řeky přepadeni Rohiry, kteří je bez milosti zmasakrovali. Ti, co unikli, ve snaze najít bezpečí v lesích, byli popraveni hraničáři elfů Zlatého lesa.

Proto já, pán Azuraol, vládce Mistrandu a klanu Zlatého Slunce, podrobitel Balchoth, ochránce Dorwinionu a král nad Rhûnským mořem, vás volám do zbraně! Volám do zbraně jízdní střelce z plání, aby jejich šípy zabily koně Rohirů. Volám oštěpaře z podhůří Popelavých hor, aby jejich ocel probodla zbroje trpaslíků, a volám sbory Rhûnského moře, aby vypálily Zlatý les elfů.
Přísahám odplatu, slibuji krev nepřátel a daruji zlato každému, kdo vyslyší mou výzvu. Nechť vyjde slunce Rhûnu na západě a spálí vše, co je v jeho cestě!

Zbraně a kostýmy

Podobně jako u Haradu je hlavní barvou červená až rudá, v případě Rhûnu je ale doplněná zlatou a případně hnědou. Celková stylizace kostýmu by měla odpovídat mongolskému oděvu. Můžete se inspirovat také třetím filmem, kde jsou Východňané viděni u Černé brány. 

Obecně se hodí čapky, šerpy a šátky na převázání delšího kříženého oděvu (viz níže). 

Rhûnská válečnice

Co se zbraní týče, zkuste se vyhnout rovným mečům (ale víme, že ne mnozí vlastní jinou zbraň, není to tedy nutné). Nejlepší budou šavle, sekery nebo i palcáty a kopí. Máte-li reflexní luk, ať už dlouhý nebo krátký, hoďte na sebe šerpu a Rhûn vás přivítá se svou všeobjímající náručí.

Zbroje mohou být lamelové, zlaté šupinové nebo prošívané (převázané šerpou). Mongolské helmy asi nikdo z vás nevlastní, postačí tedy už zmíněné čapky, nebo šátky kolem hlavy. Vlastníte-li evropskou rannou helmu (lebku, normanskou, vikingskou,…), pak si můžete kolem tváře převázat červený šátek tak, aby mezi ním a helmou zbyl akorát průzor na oči.