Lidé z Vrchoviny

2 Úno

Mezi Mlžnými horami a řekou Gwathló, které Númenorejci říkají řeka Stínu, se nachází náš domov, Vrchovina. Pro Gondor možná na našich hranicích končí civilizovaný svět lidí, ale Vrchovina je krásná a kolem řeky i úrodná země. Narozdíl od “civilizovaných” zemí, my nemáme jednoho pána. Před sedmi lety se sněm náčelníků sice rozhodl připojit k obnovenému Arnoru, ale se smrtí krále Arassuila nemáme důvod v tomto podniku pokračovat – podle všeho se nás lidé a hobiti ze severu rozhodli minulou zimu vyhladovět. Prý že tvrdá zima. Každý ví, že hobití vesnice mají jídla na desetiletí. Vrchovina bude taková, jaká byla po staletí! Svobodná, nezávislá a bez krále!

Tak jako nemáme krále, nemáme ani hlavního města – mnozí žijí ve vesnicích a malých městech, v čele kterých stojí náčelníci, těšící se různé míře úcty na každoročním sněmu náčelníků, který rozhoduje směřování země.

Možná nemáme zbroje Gondoru, koně Rohanu ani lukostřelce Dúnadanů, zato odhodlání a přizpůsobivost našeho lidu nemá obdoby. Rohan možná v minulosti mohl rozdrtit naše linie přímým útokem jezdců, teď je ale každý chlapec od mala trénován v boji s píkou a kopím. Kromě toho každý náčelník je připraven do boje nasadit svou družinu válečníků v kroužkových zbrojích a nejlepších helmách, které dokáže Vrchovina nabídnout.

Teď obrátíme svou pozornost na východ, k Rohanu. Tihle jezdci vyhnali naše předky z našich domovů – to jim nebude nikdy odpuštěno. Tak jako největší hrdina Vrchovců, Wulf, syn Freca, před staletím vyplenil Edoras a zabil syna krále, i my teď půjdeme v jeho stopách.

Kostýmy, zbraně
Základní barvou je hnědá, doplněná světle hnědou, béžovou až bílou/žlutou. Vyhýbejte se zářivým barvám, vše by mělo působit přírodně, a protože jsme na Vrchovině, chudě. Kostým i štíty můžete doplnit o kožešinu. Celkově můžete kostým ladit podle raného středověku (anglosaská Anglie, vikingská Skandinávie).

Co se zbrojí týče, dobré jsou kroužkové. Helmy normanské nebo vikingské. Opět se můžete inspirovat raným evropským středověkem. Ze zbraní volte jednoruční meče a sekery, stejně tak kopí. Štíty výhradně kulaté, pokud možno s pěstním držením. Máte-li kostým na obyčejného lovce s krátkým lukem, pak je Vrchovina pro vás. Zcela se vyhněte kuším, obouručním mečům, šavlím a plátovým zbrojím. Symbol vrchovské vrány si můžete namalovat na štít.