Rohanské království

11 Bře

Země Rohirů byly kdysi částí Gondorského království. Když ale Eorl Mladý zajistil správci Gondoru vítězství v důležité bitvě, byl odměněn územím, kde dnes leží Jízdmarka.

Po dvě staletí Rohan prosperoval. Úspěšně odrážel útoky klanů z Vrchoviny a noví osadníci se v úrodné zemi ochotně usazovali. V roce 2758 však zaútočily spojené armády korzárů z Umbaru a Vrchovců. Tato válka téměř zemi zničila a jen se štěstím byli nepřátelé odraženi, ačkoliv král Helm padl. Vlády se ujal jeho synovec Fréaláf.

Fréaláf relativně úspěšně začal obnovovat zpustošenou zemi, i za pomoci čaroděje Sarumana, kterému bylo dovoleno správcem Gondoru usídlit se v opuštěném Železném pasu, ve věži Orthank.

Menší boje se království nevyhnuly, a tak se nikdy nevrátilo na úroveň své předešlé slávy. Těžkou ranou byla válka s rhûnskými nájezdníky, kterým se v minulém roce podařilo překročit Anduinu a obsadit a zajistit pláně na východě. Je na králi Fréaláfovi, aby Východňany zahnal, ale nebude to mít lehké; jeho Gondorští spojenci čelí nové mordorské hrozbě. Obě království tak nechaly vzplanout výstražné majáky, které se ale vzájemně vyrušily. Rohanu ale snad pomohou trpasličí legie, které ovládly horní tok řeky Anduiny.

Rohirové pochází ze severu a jde tedy o zcela běžný lid bez významného númenorského dědictví. Jízdmarka, jak sami často své zemi říkají, překypuje koňmi, a to těmi nejlepšími ve Středozemi. Ne nadarmo bylo obyvatelům Rohanu dáno přízvisko Páni koní. Nejen, že od každého muže se očekává mistrovství jízdy na koni, ale také umění boje v sedle. Dlouholetá tradice udělala z mužů Rohanu tu nejlepší jízdní armádu na světě, která je postrachem všech, kdo by se jí měl postavit.

Hlavní brava: zelená
Vedlejší barvy: zlatá, stříbrná, hnědá
Vůdce frakce: Fréaláf I.

Kostýmy a zbraně
Neváhejte se inspirovat filmy, rohanské kostýmy jsou jedny z nejhezčích, které jsou v nich k vidění. Co se zbrojí týče, běžná pěchota nosí prošívanice, méně často ale i kroužky nebo ikonické šupinové zbroje. Helmy jsou typicky normanské s nánosníkem nebo severské s “brýlemi”. Běžné plátové zbroje se budou spíše hodit ke Gondoru nebo Dol Amrothu, leda byste si někdo skutečně dali tu práci, aby vypadaly jako z filmu.

Držte se základní zelené barvy v kombinaci s hnědou. Symboly a ozdoby směřujte do zlaté nebo bílé. Symbol koně z vlajky se bude dobře vyjímat jak na štítu, tak přímo na oblečení.

Ze zbraní volte rovné meče s obyčejnou záštitou, případně i sekery (jednoruční i obouruční). Štíty berte výhradně kulaté, a jak bylo zmíněno výše, nejlépe se symbolem koně. Kopí je také možnost, stejně tak krátké luky.

Pokud chcete předstírat jízdu na koni, přivezte si skořápky kokosových ořechů, kamaráda a koňské žíně.

Za krásu našich koní!
A rychlost našich žen!